jueves, 22 de marzo de 2012

FUKUSHIMA vs CHERNOBYL


Clara Benlloch 3B
FUKUSHIMA vs CHERNOBYL

L’accident de la central nuclear de Chernobyl va ocórrer el 26 d’abril de 1986 i l’accident de Fukushima Daiichi va esser el 11 de març de 2011. 

En ambdós accidents s’ha arribat al nivell més alt en quant al grau de perillositat, el nivell set. En el cas de Fukushima, aquesta catalogació es deguda a l’alliberament permanent de radiació més que per un deteriorament sobtat. En el cas de Chernobyl fou emesa deu vegades aquell nivell de radiació. Encara així, els experts diuen que els dos accidentes son molt diferents per les raons que cite a continuació.

La causa dels accidents va ser diferent. En Chernobyl, l’accident va passar per un augment de potència durant una prova dels sistemes que va causar el trencament d’un reactor i va conduir a una sèrie d’explosions. Va haver un intens foc durant deu dies. En Fukushima, l’origen de l’accident fou un terratrèmol de magnitud 9.0 i un posterior tsunami que va danyar els sistemes de la planta d’energia, va fer fallar els sistemes de refrigeració i seguidament van haver una sèrie d’explosions de gas.  En Chernobyl estigueren afectats  en l’incident tres dels seus sis reactors i en Fukushima només un dels quatre que n’hi havia.

El tipus de reactor en ambdós centrals era diferent. En Fukushima es tractava de reactors d’aigua en ebullició i les seues estructures de contenció no es trencaren. Pel que respecta als reactors de Chernobyl, també contenien “graphite”, el qual és altament combustible i a més, els reactors no tenien estructures de contenció i aleshores cap cosa va parar la trajectòria dels materials radioactius en l’aire.

En quant a la radiació emesa, en Fukushima es van emetre 370,000 terabecquerels i en Chernobyl 5.2 milions d’aquesta mesura de radiació.

Respecte a l’àrea afectada, en Fukushima, els nivells de radiació superaren els límits permesos en una extensió de a 60 km al nord-est de la planta i 40 km a sud i sud-oest. En Chernobyl l’àrea contaminada va arribar a 500 km des de la planta però encara més lluny hi hagueren plantes i animals que van ser afectats. Encara que la zona afectada va ser molt diferent, la zona evacuada va ser molt semblant: en Fukushima la zona d’evacuació va ser de 20 km, voluntàriament fins a 30 km i en Chernobyl va ser de 30 km. En Fukushima van ser evacuats desenes de milers de persones i en Chernobyl es van evacuar 115,000 persones de les àrees del voltant en 1986 i es traslladaren altres 220,000 després de 1986.

En quant al número de morts per la radiació, no ha hagut cap en Fukushima però en Chernobyl hi ha confirmació oficial de 64 morts a partir de 2008 però  encara hui hi ha disputes sobre quantes persones van morir.   

Si parlem del danys per a la salut en el llarg termini, en el cas de Fukushima encara no es coneixen però es pensa que el risc per a la salut de les persones serà baix. Per la seua banda, entre els residents de Belarus, la Federació Russa i Ucraïna han hagut fins a l’any 2005 més de 6,000 casos de càncer en xiquets i adolescents que estigueren exposats en el moment de l’accident  i encara s’esperen més casos durant les pròximes dècades.

Per últim, la situació actual és la següent: en Fukushima els ingeniers han portat a la planta a una condició de parada freda, qüestió clau per sotmetre-la a un control. Costarà dècades el seu complet desmantellament. En Chernobyl, el reactor és ara tancat en una closca de formigó. Una nova estructura de contenció es vol completar per l’any 2014. 

Bibliografia: BBC News (Nuclear and Industrial Safety Agency, Japanese Authorities)

No hay comentarios:

Publicar un comentario